Civilek és Önkormányzatiság fórum Szerencsen

Megosztás

Fontos dátum lesz december elseje. Mit gondolunk az önkormányzatiságról? Mi a szerepük a civil szervezeteknek a város életében?

A Helyi Civilek Szövetsége Egyesület lakossági fórumot szervez ezekben a kérdésekben országos és helyi civil szervezetek képviselőivel december 1.-én 17:30 órától a szerencsi Rákóczi-vár Lovagtermében. A szervezők tették az alábbi sajtónyilatkozatot. 

Közeledik az önkormányzati választás, amely most kicsit más lesz a korábbiaknál. Ugyanis egybeesik az Európai Uniós képviselők választásával.

Talán ennél is izgalmasabb téma maga az önkormányzatiság, amely, ha nem is érzékeljük mindig, mégis átszövi a mindennapjainkat. Az önkormányzati törvény megalkotása a rendszerváltás egyik legnagyobb vívmánya volt. A települések megkapták hozzá a helyi vagyonelemeket, rengeteg feladattal, kötelezettséggel, döntési jogkörrel, ugyanakkor lehetőséggel együtt. A kialakult rendszer, a működés háttere sokat formálódott azóta, mondhatjuk azt is, ma már csak nyomokban tartalmazza a rendszer az induláskori állapotokat. 

Az Európai Unióba való belépésünkkel jelentős pénzügyi forrásokhoz is juthattak a települések, óriási fejlesztések indulhattak be szerte az országban. A településvezetők szerepe is óriási volt, nem csak azért, mert közvetlenül választja őket településük, de azért is, mert a felelősségük felértékelődött. Valójában nagy kérdés az is, mekkora volt a tényleges felelősségük és mekkora ez ma. Azt is jó tisztán látni, hogy alakult át az önkormányzatiság az elmúlt három évtizedben. 

Érdemes belegondolni, mennyire lehetnek önállóak a településvezetők, milyen dilemmákkal kell megküzdeniük a napi döntésekben, milyen lehetőségük, mozgásterük van egyáltalán, mennyire számonkérhetőek, egyáltalán, mennyire lehet hálás feladat egy ilyen szerep bevállalása. 

Ugyanakkor, még ha zsugorodik is az önkormányzatiság, a központosítás következtében töredéknyi lehetőség maradt a helyi szintű döntésekre, még mindig jelentős szerepe van annak, milyen vezetése van egy városnak, egy községnek. Nagyon nem mindegy, ki az az egyszemélyi vezető, aki irányítja, milyen csapat van mellette, milyen mintát mutatnak, milyen módszerekkel vezetik településüket, hogy kommunikálnak, mennyire hiteles emberek, képesek-e megtartani korábbi tekintélyüket.

Az elmúlt évtizedekben fokozatosan megnőtt a civilek szerepe is. Sokféle civil szervezet létezik, rengeteg témában, sokféle céllal alakultak ilyen csoportosulások. Vannak igazi civilek, ál-civilek, vannak küzdelmes munkát végzők és vannak kedvezményezett, kirakatba tett civilek. Az biztos, hogy ma már nem kerülhetők meg, és látjuk, sok esetben óriási a szerepük, mert az állam, annak alrendszerei helyett, jobb esetben azok mellett dolgoznak. 

Ezeket a kérdéseket járják körbe az esemény meghívott beszélgető partnerei:

  • Horgas Péter, Civil Bázis elnöke
  • Koskovics Éva, Civil Bázis elnökségi tagja
  • Vágó Csaba, Budaörs város kabinetvezetője, Civil Bázis elnökségi tagja
  • Varga Andrea, Miskolc alpolgármestere 

Az esemény házigazdái Demeter Márk és Csepely János, a Helyi Civilek Szövetsége Egyesület tagjai lesznek – közölték szerkesztőségünkkel a fórum szervezői.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek